Campanya en contra de la pena de mort al Japó

Sóc la seva filla - Foto 2_opt

El Japó és un dels 55 països retencionistes que encara mantenen la pràctica cruel i injustificable de la pena de mort en la seva legislació. A finals del 2023 tenia 115 persones al corredor de la mort. La situació d’aquests reclusos és extremadament dura: es troben privats de tota mena de contacte amb el món exterior i només poden rebre visites de familiars directes un cop al mes. Estan reclosos en règim d’aïllament, en cel·les de 5 metres quadrats i forçats a esperar la seva execució una mitja de set anys, sense cap tipus d’avís previ, fet que el govern japonès justifica com una mesura de protecció de la seva salut mental.

Malgrat la justificació oficial, la realitat és una totalment diferent. Amnistia Internacional, que porta treballant dècades per la prohibició d’aquesta pràctica inhumana, ha demostrat que les persones condemnades a la pena capital al Japó pateixen un greu detriment de la salut mental, producte de la incertesa de no saber quan seran executats. Aquesta pràctica és lesiva, no només per a les persones condemnades, sinó també per als seus familiars.

A rel de la selecció en aquesta edició d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya del documental «Sóc la seva filla», en què el director japonès Yo Nagatsuka explica el patiment personal i la marginació social que pateix la filla d’un home executat en pena capital, i el menyspreu per part del govern del Japó a respectar el dol familiar, IMPACTE! obre una campanya de recollida de signatures per demanar l’eliminació de la pena de mort al país nipó.

Hem redactat una carta adreçada al Ministre de Justícia d’aquest país, en què l’ «exhortem que modifiqueu el Codi Penal i el Codi de Procediment Penal del Japó per eliminar qualsevol referència a la pena de mort, i modificar la Constitució per prohibir-ne explícitament l’ús». I declarem que «Com a entitat defensora dels drets humans, ens reafirmem en el convenciment que la pena de mort és una pràctica cruel i injustificable, lesiva contra el dret fonamental a la vida, que un Estat ha de respectar per damunt de tot».

La carta pot ser signada aquí i, físicament, en les diferents sessions del festival. Un cop acabada aquesta edició, enviarem els fulls de signatures al Ministeri de Justícia del Japó.

Perquè IMPACTE! és més que un Festival i vol i promoure la conciencia social i l’activisme a favor dels Drets Humans, us convidem a signar la petició.

Signa la carta

Films

Newsletter

Subscriu-te al nostre newsletter per estar al corrent de totes les novetats d’IMPACTE!