Activitats paral·leles 4a edició

Debat
Per un sistema penitenciari lliure de violències

Reproducir vídeo

La pena. Emperadors de no res
França, Bèlgica. 2023. Doc. 91′. VOSC

Debat
Per un sistema penitenciari lliure de violències

10 abril, 19:00

La Model, BCN ▸

Gratuït amb reserva

RESERVAR PLAÇA

Després de l’assassinat de Núria López, treballadora de la cuina de Mas d’Enric a mans d’un reclús, en l’últim mes s’han desencadenat diverses jornades de protesta dels funcionaris de presons catalanes. Les manifestacions s’han materialitzat a través del bloqueig de l’entrada i la sortida dels recintes, provocant una vulneració dels drets dels presos i preses, els quals es troben confinats i confinades a les seves cel·les, quedant alterats els seus permisos de sortida, comunicació amb familiars i cites mèdiques o judicials.

El sistema penitenciari nacional s’enfronta avui dia a tota una sèrie de desafiaments crítics que requereixen una atenció i acció urgent. Els murs dels centres penitenciaris no només guarden cossos de l’exterior, sinó també tota una maquinària opressora i abusiva que posa en perill els drets dels interns i internes, i que contribueix a la seva marginalització i estigmatització.

En aquest context és necessari explorar noves dimensions i polítiques institucionals que ofereixin solucions efectives i que, sobretot, promoguin un sistema penitenciari més just i humanitari.

Per introduir el debat de la sessió, es projectarà el documental La pena. Emperadors de no res, que forma part de la programació d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya.

PONENTS

Amb la participació de:

  • ROBERT FERRAN POLO: Extreballador de centre penitenciari.

  • GRACIA AMO: Membre de l’Associació de Familiars de Presos de Catalunya.

Moderat per CRISTINA GARÉS, Investigadora i membre de l’Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans (UB).

ENTITATS COL·LABORADORES

Reproducir vídeo

Debat
Recuperem la memòria de les dones en temps de repressió

Reproducir vídeo

Sant Gregori
Montenegro. 2023. Doc. 65′. VOSC

Debat
Recuperem la memòria de les dones en temps de repressió

11 abril, 19:00

La Model, BCN ▸

Gratuït amb reserva

RESERVAR PLAÇA

Entre 1949 i 1952, durant la Iugoslàvia socialista de Josip Broz Tito, més de 600 dones iugoslaves, la majoria fidels comunistes, varen ser empresonades, humiliades i torturades a l’illa de Šagargur. Així mateix, durant el franquisme a Catalunya, la Presó de les Corts (1939-1959) i posteriorment la de la Trinitat (1963-1983) varen convertir-se en les principals institucions de repressió de les dones durant l’època, recloent en els seus murs a sindicalistes, universitàries, activistes veïnals, entre moltes altres dissidents de la dictadura. D’altra banda, en el 1941 el règim franquista va crear el Patronato de Protección a la Mujer un sistema de repressió i control que va castigar fins al 1985 a les dones que desafiaven els valors patriarcals i les normes morals imposades en la dictadura. Aquestes són realitats que testimonien una part fonamental de la història de Iugoslàvia i Espanya, però que han estat condemnades a la marginalització i desplaçades a l’oblit, perpetuant una visió esbiaixada del món.

Per garantir una societat democràtica i igualitària és necessària l’edificació de la memòria històrica des d’una perspectiva de gènere, incorporant les visions i les lluites encapçalades per les dones en temps de repressió. És a través d’aquest acte de justícia i reparació que serà possible desafiar les narratives dominants que exclouen les veus femenines i construir un teixit de la història complet i inclusiu.

Per introduir el debat de la sessió, es projectarà el documental Sant Gregori, que forma part de la programació d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya.

PONENTS

Amb la participació de:

  • NATAŠA NELEVIĆ: Directora de Sant Gregori (via streaming).

  • MERCÈ GARCÉS: Coordinadora del Grup de Treball Dones i Memòria de l’Ateneu Memòria Popular i membre del grup de coeducació de ca la Dona.

  • CARLOTA FALGUERAS: Expresa política durant el franquisme, investigadora sobre la repressió de la dictadura a la presó de dones de les Corts i la Trinitat, i membre de l’Associació Catalana de Persones Ex-Preses Polítiques del Franquisme.

Moderat per JELENA PROKOPLJEVIC, Arquitecta sèrbia, professora a la Universitat Pompeu Fabra i investigadora amb tesis sobre la representació de la ideologia en les obres arquitectòniques.

ENTITATS COL·LABORADORES

Reproducir vídeo

Estudi de cas
Producció de joves realitzadores catalanes a l'estranger

Reproducir vídeo

Aamelat, jornaleres de la guerra
Espanya, 2023. Doc. 60′. VOSC

Reproducir vídeo

The Painter’s Room
Espanya. 2023. Doc. 24′. VOSC

Estudi de cas
Producció de joves realitzadores catalanes a l'estranger

13 abril, 11:00

Cinemes Girona, BCN ▸

COMPRAR ENTRADA

La producció catalana de documentals ha tingut un desenvolupament espectacular des dels darrers vint anys, assolint un nivell de professionalitat reconegut en el sector internacional. Si en un primer moment dominaven de manera quasi exclusiva les temàtiques locals, la professionalització constant d’autors i autores, i de productores ha permés enfrontar temàtiques més distants i ambicioses.

En aquesta sessió s’analitzaran, després del visionat de Aamelat, jornaleres de la guerra i The Painter’s Room, el cas de dues produccions recents de dues realitzadores novelles que han sabut endintsar-se en dos ambients llunyans i a priori gens fàcils: un camp de refugiats al Líban, i un CIEs a Dinamarca. Les realitzadores i les seves respectives productores explicaran com han aconseguit l’accès a aquests indrets tan hiperprotegits, i la confiança dels seus i les seves protagonistes.

PONENTS

Amb la participació de:

  • EVA PAREY: Directora d’Aamelat, jornaleres de la guerra.

  • SANDRA FORN: Coproductora d’Aamelat, jornaleres de la guerra (Els Films de l’Orient).

  • MARIA COLOMER CANYELLES: Directora de The Painter’s Room.

  • MONTSE PUJOL SOLÀ: Productora de The Painter’s Room (Boogaloo Films).

ENTITATS COL·LABORADORES

Reproducir vídeo
Reproducir vídeo

Debat
Colonialisme extractivista

Reproducir vídeo

La ilusión de la abundancia
Bèlgica. 2022. Doc. 59′. VOSE

Debat
Colonialisme extractivista

16 abril, 19:00

La Casa Elizalde, BCN ▸

Gratuït amb reserva

RESERVAR PLAÇA

L’extractivisme és el nou colonialisme. La presència de grans multinacionals dedicades a la mineria, l’extracció de gas i petroli, o la construcció de centrals elèctriques al Sud Global no només ha suposat la destrucció i apropiació dels recursos naturals del territori, sinó també l’esclat de grans onades de violència contra la població civil.

En resposta a l’ocupació i la impunitat empresarial, milers de defensores i defensors del medi ambient i la terra responen a través de la resistència, posant el seu cos a primera fila i sent víctimes d’una persecució sistèmica. Les amenaces, els assetjaments i l’assassinat s’han convertit en el preu a pagar de tots i totes aquelles que arrisquen la seva vida amb la voluntat de protegir els seus pobles i assegurar la supervivència del planeta.

Per introduir el debat de la sessió, es projectarà el documental La ilusión de la abundancia, que forma part de la programació d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya.

PONENTS

Amb la participació de:

  • DALIA BOLAÑOS PASCAL: Consellera d’infància i juventud de la Unitat Indígena del Poble d’Awá, Colòmbia.

  • LAURA FONTANA SIERRA: Antropòloga Social i Cultural, i Responsable de l’àrea d’Incidència Política a l’organització alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes.

Moderat per MARISOL SOTO, Periodista de TVE, autora de diversos reportatges i documentals emesos a 2 TV. Guanyadora del Premi Internacional de Periodisme ‘Colombine’.

ENTITATS COL·LABORADORES

Reproducir vídeo

Debat
La repressió israeliana sobre el poble palestí

Reproducir vídeo

Caça de fantasmes
França, Palestina, Qatar, Suïssa. 2017. Doc.-Fic 94′. VOSC

Debat
La repressió israeliana sobre el poble palestí

17 abril, 19:00

La Model, BCN ▸

Gratuït amb reserva

RESERVAR PLAÇA

Des del 1967, Israel aplica una política d’ocupació, discriminació i extermini sobre el poble palestí, qui en els últims mesos està sent víctima d’un genocidi sense precedents liderat pel president Netanyahu i amb la complicitat de gran part de la comunitat internacional. Però, la violència de l’Estat d’Israel no només es manifesta a través dels bombardejos, les persecucions i els assassinats, sinó que fa ús de les seves presons com a armes de repressió per arrelar la por i la inseguretat en la població palestina.

Segons les últimes dades de la Societat de Presos Palestins, des del 7 d’octubre de 2023 han sigut detinguts 3.000 palestins, trobant-se 2.000 sota detenció administrativa, la qual permet a les autoritats israelianes recloure a una persona durant mesos o anys sense necessitat de presentar càrrecs en contra seva o establir una data de judici. D’altra banda, aquestes detencions irregulars venen acompanyades de constants episodis de tortures, humiliacions i tota mena de tractaments degradants que suposen una greu vulneració dels drets humans. Moltes de les palestines i palestins que romanen dins dels murs de les presons d’Israel es troben en aïllament total i amb restriccions en el consum d’aigua, llum i menjar. Així mateix, se’ls nega el dret a sortir quan es requerida l’atenció mèdica i a comunicar-se amb advocats o familiars.

Per introduir el debat de la sessió, es projectarà el documental Caça de fantasmes, que forma part de la programació d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya.

PONENTS

Amb la participació de:

  • RAMZI MAQSIDI: Actor protagonista i co-guionista de Caça de fantasmes.

Moderat per ORIOL PORTA, Director del Festival IMPACTE!.

ENTITATS COL·LABORADORES

Reproducir vídeo